Toisessa artikkelissa Ulkomaille muuttavan muistilista -artikkelisarjassamme käsittelemme sitä, mitä kannattaa tehdä kun on sanoutunut irti nykyisestä työpaikasta sekä keksinyt, mitä tekee Suomen-asunnolle. Kun tässä kohtaa on selvyys myös, miten matkustaa uuteen maahan, kannattaa alkaa selvittää, että mihin muuttaa kohteeseen saavuttua.
Paikasta ja maasta riippuen asuntotilanteet voivat olla kovinkin erilaiset kuin Suomessa, jossa vuokramarkkinoilta on lähtökohtaisesti varsin helppoa löytää asunto. Varaudu siis siihen, että aikaa saatetaan tarvita kauemmin pysyvän asunnon löytämiseen kuin Suomessa.
Asunnon etsimisen vaiheet
1. Ensimmäisenä kannattaneekin selvittää, onko tulevalla työnantajalla tarjota jonkinlaista majoitusta ensimmäisiksi viikoiksi tai kuukausiksi. Toisinaan yritysten relocation packageihin kuuluu esimerkiksi ilmainen hostellimajoitus ensimmäiseksi 14 päiväksi. Osalla yrityksistä taas on omistusasuntoja, joita heillä on mahdollisuus vuokrata muualta muuttaville työntekijöille. Näiden vaihtoehtojen mahdollisuudesta kannattaa aina keskustella työnantajan kanssa.
2. Mikäli tulevalla työnantajalla ei ole tarjota asuntoapua, kannattaa ottaa itse selvää erilaisista majoitusvaihtoehdoista ensimmäisiksi viikoiksi. Pitkäaikaismajoittujille monet internetissä olevat yksityiset majoituspaikat sekö hostellit antavat tuntuvia alennuksia, jos huoneen vuokraa vaikka kuukaudeksi kerralla käyttöön. Ja todentotta – myös hostelleissa saattaa pystyä vuokraamaan oman huoneen kuukaudeksi ihan hyvään hintaan, joten aina kannattaa ottaa yrityksiin yhteyttä ja kysyä. Osa voi kokea lopullisen asunnon etsimisen helpompana suoraan kohteesta käsin.
3. Myös Facebookissa saattaa olla ryhmiä, joissa on samalla alueella asuvia suomalaisia. Näissä ryhmissä voi myös olla ilmoituksia, joissa etsitään vuokralaista tai kämppäkaveria. Niissä on myös hyvä kysellä muuttamiseen liittyviä vinkkejä, mikäli asuntoa ei ole vielä löytänyt.
4. Yksi tehokas keino on myös laittaa ilmoitus paikalliseen mediaan, joissa ilmoitetaan vuokrattavista kohteista. Kuitenkin kannattaa aina noudattaa varovaisuutta erityisesti jos vuokraa asuntoja ilman että näkee niitä – asuntovuokraukseen liittyvät scammaysyritykset voivat olla maailmalla kovinkin yleisiä. Näin olisi hyvä nähdä asunto ensin, jotta tiedät että se on varmasti olemassa, sekä kirjoittaa asiaankuuluvat paperit vasta sen jälkeen.
Ja vielä huomioita:
Avarakatseisuutta kannattaa harjoittaa erityisesti vaikkapa Ruotsiin muuttaessa: länsinaapurimme isoissa kaupungeissa on erittäin vaikeaa saada oma vuokra-asunto, ja alivuokraus on paljon yleisempi asumismuoto. Suosittelemme myös, että asunnon sijainnin suhteen on avoin – koska asuntoja voi ylipäätään olla haasteellista löytää, kannattaa varautua siihen ettei sitä välttämättä ainakaan heti löydä työpaikan vierestä tai ydinkeskustasta.
Vielä viimeiseksi kannattaa muistaa, että tulevassa työpaikassasi tulee mitä todennäköisemmin olemaan ihmisiä useista eri maista, jotka ovat myös käyneet asunnonlöytämisprosessin läpi. Tulet varmasti saamaan tukea ja neuvoja hyvän asunnon löytämiseen työkavereiltasi, joten ei kannata ajatella että asian kanssa jää yksin.

Vastaa