Ulkomaille töihin muuttavan muistilista, osa 1.: Tärkeimmät hoidettavat Suomen-päässä

Olet saanut työtarjouksen ulkomailta, ja pian alkaisi olla lähdön aika. Mitä kaikkea tulee tehdä, kun muuttaa Suomesta ulkomaille?

Kolme kriittisintä vaihetta Suomesta ulkomaille muuttavalle

1. Ehkä aikakriittisin asia on kertoa ulkomaillemuuttoaikeista nykyisessä työpaikassa, ja sanoa itsensä irti sieltä kunhan olet saanut kirjallisena uudesta työpaikasta sopimuksen. Näin irtisanomisaikasi alkaa heti, eikä sinun tarvitse odotella nykyisen työsuhteesi päättymistä ekstrapäiviä tai -viikkoja.

Nykyaikana useat työpaikat käyttävät erilaisia internetissä allekirjoitettavia sopimuspalveluja. Näin uuteen maahan yleensä tarvitse matkustaa vain sopimuksen allekirjoitusta varten, vaan sen voi saada näppärästi sähköpostiin.

Suullinen sopimuskin on uuden työpaikan kanssa on usein sitova, joskin sellaisen olemassaoloa voi olla vaikea todistaa. Tästä syystä suosittelemme, että sopimus olisi olemassa aina kirjallisesti ennen vanhasta työpaikasta irtisanoutumista.

Jos taas ulkomaille muuton ajankohta on lyöty lukkoon työsopimuksella, mutta aloituspäivä on vasta useamman kuukauden päästä, voi olla silti reilua kertoa tästä nykyiselle työnantajalle mahdollisimman pian. Näin hänellä on aikaa varautua siihen, että firmasta lähdet pois. Siltoja ei kannata ulkomaille muuton vuoksi syystä polttaa, ja on tärkeää että kotimaasta löytyy tarvittaessa suosittelijoita uusiin työpaikkoihin.

2. Toinen tärkeä asia on miettiä, miten asunnosta luopuu ulkomaille muuton vuoksi – vai luopuuko siitä. Vuokra-asunto tulee usein irtisanoa hyvissä ajoin, jotta tästä ei tule ylimääräisiä kustannuksia asukkaalle mahdollisen irtisanomisajan vuoksi. Toisaalta, vuokra-asunnon kohdalla voi selvittää vuokranantajan kanssa myös alivuokrausmahdollisuutta, jos olet menossa ulkomaille vain vaikkapa vuodeksi-pariksi ja vuokra-asuntosi Suomen päässä on itsellesi erittäin mieleinen.

Jos taas omistaa asunnon, voi kannattaa laittaa asunto vuokralle, mikäli ei sitä halua ulkomaille muuton vuoksi myydä. Toki myynti on myös aina vaihtoehto, jolloin ulkomailla pystyy aloittamaan kuin puhtaalta pöydältä. Aina ei asuntomarkkinat kuitenkaan ole myynnille otollisia, ja kiireessä tuskin kannattaa huonoja kauppoja tehdä – onhan asunto usein monen elämän kallein sijouitus.

3. Kun kriittisimmät asiat on hoidettu, on hyvä alkaa selvittää matkalippujen hankintaa. Tärkeää on myös se, että ostat itsellesi matkat kohteeseen niin, että olet siellä hyvissä ajoin ennen työn alkamispäivämäärää. Huomaa esimerkiksi, että maiden sisäiset junaliput voi olla kiven alla, ja jos mielit matkustaa vaikka Tukholmasta Göteborgiin junalla, on sinun usein ostettava liput useita viikkoja aikaisemmin suosituimmalle lähdöille. Muista säästää kuitit kaikista matkoistasi, sillä voi olla että uudessa työpaikassasi on käytössä jonkinlainen muuttokulukorvaus ja tarvitset kuitteja, jotta saat matkastasi rahallisen korvauksen takaisin.

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *