Muistilistan ensimmäisessä osassa käsiteltiin kiireellisimpiä asioita, joita ulkomaille muuttajan tulee Suomen-päässä tehdä muuttopäätöksen tehtyään. Sarjan toisessa osassa taas kerroimme ulkomailla majoittumisesta: ensimmäisten viikkojen asumisesta ja asunnon löytämisestä ulkomailla. Artikkelisarjan kolmannessa ja viimeisessä osassa tarkastelemme muita asioita, jotka kannattaa hoitaa ennen ulkomaille muuttoa.
- Palveluiden irtisanominen ulkomaille muuttaessa
Irtisano palvelut, joita et tule enää ulkomailla käyttämään: sähkösopimus, mahdolliset turhaksi käyvät subscriptionit, kuntosalijäsenyys ja niin edelleen. On turha maksaa asioista, joita ei käytä ja lopettamiset kannattaa hoitaa pikaisesti pois alta mahdollisten irtisanomisaikojen vuoksi.
2. Laskujen muuttaminen sähköisiksi
Käy muuttamassa kaikki laskut, joita sinulle on tulossa, tulemaan sinulle suoraan sähköisesti. Erityisen näppärää tämä on, jos ei vielä tiedä mihin osoitteeseen muuttaa ulkomailla tai ei ole varma, lähettäisikökään yritys laskua Suomen ulkopuolelle.
Mikäli kaikkia laskuja ei saa siirrettyä sähköisiksi, voit ehkäpä laittaa osoitteeksi tilapäisesti jonkin läheisesi osoitteen, kunhan saat häneltä suostumuksen.
3. Suomalainen puhelinliittymä
Tiesitkö, että suomalaiset liittymät ovat erityisen hyviä verrattuna useisiin eurooppalaisiin liittymiin, johtuen erittäin isosta ja edullisesta määrästä nettiä, jota liittymät yleensä sisältävät? Lähtökohtaisesti tästä syystä emme välttämättä suoraan kehota luopumaan suomalaisesta liittymästä erityisesti jos käytät paljon nettiä. Kannattaakin siis selvittää, tulisiko sinulle halvemmaksi käyttää jotain suomalaista liittymää kohdemaassasi ennen kuin muutat, erityisesti Pohjoismaissa. Useissa eurooppalaisissa liittymissä netti kun ostetaan erikseen ja vain aniharvoin se on rajaton – ellei halua maksaa pitkää penniä.
Toki kannattaa huomoida, että välttämättä kaikki palvelut eivät ulkomailla toimi suomalaisella liittymällä, esimerkiksi palveluiden kuten lääkäriasemien takaisinsoittopalvelut.
4. Lääkärit ja hammaslääkärit
On järkevää hoitaa kaikki tarvittavat reseptit kuntoon ja lääkkeet mukaan ennen ukomaille muuttoa. Kohdemaassa kun voi olla aika paljon kaikkea järjesteltävää alussa. Toki myös mahdollinen hoitokontaktisi Suomessa tietää sairaushistoriasi, jolloin lääkkeiden määräys saattaa olla mutkattomampaa kuin ulkomailla.
Hammaslääkärikin voi olla Suomessa edullisempi kuin ulkomailla, erityisesti jos olet vielä vaikkapa YTHS:n asiakas. Tämä kannattaa hieman maasta riippuen huomioda ja miettiä, kannattaisiko kalusto hoitaa kuntoon jo kotimaassa. (Toki myös siksi, että hammassärky on viheliäinen kaveri ja tulehdukset altistavat vaaralliselle jälkiseuraamuksille.)
5. Passit, vakuutukset jne.
Passi kannattaa uusia jo Suomen-puolella, sillä ulkosuomalaisten passien hintoja on korotettu rutkasti ja uusiminen maailmalla maksaa vuonna 2023 jo noin 250e per viiden vuoden passi (+mahdollinen matkustaminen kaupan päälle, mikäli tulevassa kotipaikassasi ei konsulaattia ole).
Myös vakuutukset kannattaa katsoa kuntoon ja mahdollisesti irtisanoa – ehkä on kannattavampaa selvittää, että olisivatko olemassa olevat vakuutukset voimassa ulkomailla, vai olisiko se järkevämpää (tai mahdollista) ottaa uusia vakuutuksia uudesta kotimaasta tilanteestasi riippuen. EU-terveydenhoidon sivuilla on hyvää tietoa siitä, miten mahdollista sairastapausta varten kannattaa kohteessa toimia ja tähän kannattaa myös tutustua ennen muuttoa.
6. Uuden osoitteen ilmoittaminen
Suomalaisen tulee aina ottaa yhteyttä Digi- ja Väestötietovirastoon, kun hänen osoitteensa ulkomailla muuttuu. Voit täyttää heidän yhteydenottolomakkeensa täällä , kun tiedät ensimmäisen asuntosi osoitteen. Samassa paikassa voit myös ilmoittaa seuraavat osoitteesi, jos ensimmäinen asumispaikka ei ole se lopullinen.
Uudesta osoitteesta ajan tasalla kannattaa pitää myös tärkeät instanssit, kuten pankit, jotka eivät välttämättä rekisteristä osoitettasi aina saa.
Tuleeko sinulle mieleen vielä jotain muuta, joka olisi tärkeää hoitaa kuntoon ennen ulkomaille muuttoa?

Vastaa